Vem är vi

BAPTISTERNA I SVENSKFINLAND

Vi är knappt 1000 medlemmar i ett dussin församlingar

Vi har 15 anställda på hel- eller deltid 

Vi jobbar tätt ihop med Evangeliska frikyrkan i Sverige och är en 12:e region i deras nätverk

Vi äger och arrangerar verksamhet på lägerområdet Hummelholmen i Nykarleby

Vi stöder olika projekt i åtta länder runtom världen 

Tänk om något riktigt bra håller på att växa fram.

Vi hör goda nyheter från flera håll hur församlingar och samfund upplever förnyelse och nytt hopp. Det verkar som att Gud (i samarbete med oss människor!) har nåt att säga och göra just här, just nu.

För baptisternas del började flera processer ta form samtidigt för några år sedan. Nya visioner, nya idéer, nytt hopp, mod och engagemang.

Nu har vi kommit några år in i processen och verkar förflytta oss från idéstadiet till att bygga kultur. En Gudsrikeskultur där där allt genomsyras av Guds hjärta (förtröstan på Gud, ödmjukhet, många tjänare som utgör en harmoni mm).

Att komma på en ny idé tar inte länge, men för att bygga kultur behövs tid, uthållighet och bön. Och många olika slags människor med olika talanger, gåvor och bakgrund. Kultur handlar om sättet att leva, livsmönstret. Det handlar om att allt vi gör som gemenskap – både vad vi gör och hur vi gör det – förmedlar ett budskap och riktning.

 

Det finns en modell som beskriver stegen mot att tjäna tillsammans. Det börjar kanske i att man misstror varandra, tänker mest på det egna eller ignorerar varandra. Men så börjar man mogna, man erkänner att allt kanske inte är som det borde. Och så finns kraften från ovan, att i ödmjukhet och enhet att be tillsammans, fika ihop.

Så lär man känna varann, skapar nya möjligheter och gör det mer målinriktat och medvetet.

Så inser man att nu samarbetar vi, vi hjälper varandra, kommer allt mer ifrån självupptagenheten, ser att vi både har behov och utbyte av varandra. Generositeten flödar allt mer.

På engelska kallas det här cooperation och sedan följer nåt som kallas collaboration. Båda de orden översätts till svenska som samarbete. Men collaboration tar samarbete ett steg längre. Det handlar om att nu har man ett gemensamt mål som ägs/delas av alla, inte att man hjälper någon annan som har ansvaret utan att ansvaret är delat, man är villig att offra/avstå och hålla ut för att nå specifika mål.

 

 

Modellen från Tim Keller (City to City) beskriver processer som säkert pågår parallellt och börjar om och fortsätter i olika takt. Att tänka fritt, kreativt och öppet har sin plats och sedan kanske det övergår i att ploga, gräfta, harva och sedan så och skörda.

 

Guds rikes hemlighet (Mark 4) är att det alltid börjar i det lilla, men alltid har en enorm inneboende kraft. Men det är process, inte atombomb. Vi sår. Gud ger växten.

”Var alltså uppmärksam på var du ser Gud rör sig, och noga med vad du sår” (Ingemar Forss). 

”Rikta all uppmärksamhet på vad Gud gör i detta nu.” (Matt 6:33 i Message)

Det lär bli en välsignad och intressant tid om vi ser vad Gud gör och sedan gör likadant, som barn som lär sig genom att härma sina föräldrar. Visst odlar Gud saker nu, visst spirar så många frön.

Vem är vi

Modfälldhet har vänts till hopp.

Baptisterna i Svenskfinland är inne i flera intressanta utvecklingsprocesser just nu.

Det började med ett krismedvetande och en oro över de utmaningar som många församlingar möter idag. Så beslöt vi att be gemensamt. Och så har vi också samtalat, visionerat och fikat.

Och de senaste tre åren ser vi hur Gud har satt bit efter bit på plats.

Plock från vad som hänt det senaste året:

  • Församlingarna har anställt åtta nya personer på del- eller heltid.
  • Vi har blivit ett tolfte regionalt nätverk inom Evangeliska frikyrkan (EFK) i Sverige. Det innebär att anställda och ledare/ansvarsbärare kan delta i EFK:s olika utbildningsdagar och att EFK och FSB utbyter tankar, program, manualer, inspiration och initiativ mm.
  • Yngre krafter tar över stafettpinnen inom tex barn- och ungdomsverksamheten och Hummelholmen. Lägerområdet utvecklas på olika sätt. I utvecklingen av området är hållbarhet ett nyckelord.
  • Vi testar nya idéer. Församlingarna samarbetar i två distrikt – kring Jakobstad och kring Vasa. Det handlar om att vandra tillsammans och så småningom vet vi mer om vad det innebär i praktiken.

Vi fortsätter be och lyssna in vad Gud har på hjärtat för den här tiden.

I dag har Finlands svenska baptistsamfund (FSB) knappt 1000 medlemmar i 13 församlingar i Österbotten och Helsingfors.

Församlingarna är självständiga men fungerar tillsammans inom FSB och samarbetar bland annat kring lägerområdet Hummelholmen, mission, gemensamma satsningar, bön och sommarkonferens.

VÅR TRO

Baptisterna omfattar de traditionella trosbekännelserna (Apostoliska, Nicenska). Vi betonar den personliga omvändelsen och tron på Jesus Kristus. En naturlig följd av tro är dop och gemenskap i församling. Vi vill följa Jesus Kristus, och vi lever utifrån att Bibeln och bön är en naturlig del av och grunden för livet och evigheten.

Baptisterna har en kongregationalistisk församlingssyn. Det betyder att varje församling själv har rätt att fatta beslut om sin egen verksamhet. Församlingsmötet är det högsta beslutande organet i församlingen. I församlingsmötet kan varje medlem delta i beslutsprocessen. Där avgörs frågor som gäller ekonomi, verksamhet och anställningar. I övrigt leds församlingen av en äldstekår och en styrelse.