Aten nästa för familjen Sadak
I början av oktober reser hela familjen Sadak, bestående av Farag (Joy) och Linnea med barnen Loleia, 10, Adrian, 7, och Elvira, 4, till Aten i Grekland där de ska bo i tre månader.
Tanken på att någon gång resa ut för en missionärs- eller volontärinsats har funnits en tid hos dem. Både Joy och Linnea känner också att de bär på en kallelse.
– Jag trodde en gång i tiden att jag skulle till Pakistan, säger Linnea. Jag började också på SOS missionsskola men blev sjuk då och blev tvungen att åka hem. Den gången fick jag ett bibelord: ”Bli kvar i ditt land och sträva efter trofasthet.”
En tid efter det träffade hon Joy och fick också möta andra kulturer, så hon har känt att missionskallelsen till viss del förverkligats på hemmaplan.
– Joy har varit ute några kortare resor och då och då sagt att vi borde åka iväg hela familjen. Jag har hittills alltid sagt att vi inte kan åka iväg, barnen har sin skola och jag jobbar. Men vid årsskiftet ungefär började jag känna att det kanske är dags, berättar Linnea.
Linnea är lärare och konkret var det när hon förberedde för nästa års elever som hon inte längre kände att det berörde henne lika mycket som tidigare.
– Det kändes plötsligt moget att göra något annat.
Att hon inte hade fast tjänst och saknade avtal för hösten, förenklade valet.
Gud bearbetade
Joy besökte Grekland första gången 2021 och när han var hemma igen började han tala med Linnea om att hon och familjen skulle komma med nästa gång.
– Jag började också be för att hon skulle ändra sig och vilja komma med, berättar han. Jag bad att Gud skulle bearbeta henne. Och så en dag var hon mogen.
För Linnea vara det framför allt oron för barnen som gjort henne tveksam, när hon tänkt på alla risker.
– Det som hände var helt enkelt att jag förändrades i mina tankar och det ganska på en gång när det äntligen hände, berättar hon. Oroskänslorna försvann.
Nu tycker hon det ska bli jätteroligt att åka.
– Jag hoppas att jag också får möjlighet att göra något spännande även om mitt största ansvar är barnen.
Också barnen tycker det ska bli spännande.
– Det har varit mycket tal här hemma om att vi ska åka iväg.
Joy har besökt sitt hemland Egypten ett par gånger för missonsarbete. De har även besökt Egypten som familj en gång och innan de fick barn gjorde även Linnea och Joy ett besök där.
Grekland känns ändå lite tryggare som första land.
– Du känner dig tryggare som missionär i ett europeiskt, kristet land, säger Joy. Risken med att missionera är mycket större i muslimska länder.
Gatuevangelisation
Joy kommer, tillsammans med vänner, mestadels att ägna sig åt gatuevangelisation. Det betyder att vem som helst på gatan kan vara deras målgrupp, men påfallande ofta brukar det ändå bli arabiska muslimer med samma modersmål som Joy. Men också många indier och pakistanier.
Han kommer att få hjälp bland annat av Ammar, en irakier som bor i Tyskland, och Petros, som är halvgrek och halvtysk.
Med Ammar och Petros har han oftast jobbat i Omonia-kvarteren som ligger centralt i Aten.
– Vi brukar stå utanför tunnelbanestationen där mycket folk rör sig.
Alla gånger Joy besökt Aten tidigare har han bott hos Martin och Hege-Elise Sandås och en stor del av kontakterna kommer från dem. Första gången Joy reste dit var det tillsammans med Martins pappa Boris.
I våras återvände familjen Sandås till Finland efter nio år i Grekland. Linnea berättar att Hege-Elise beskrivit Aten som ”ett bra första ställe”.
Åker i oktober
Linnea och Joy har bokat boende från början av oktober. De kommer att bo i Kallithea som ligger sydväst om stadskärnan och är en del av storstads-Aten.
Eftersom de stannar bara tre månader väljer Linnea att undervisa barnen hemma.
– Det är så kort tid att det är enklare så än att söka någon skola för dem.
Linnea hoppas ändå få möjlighet att också göra annat än fostra barn.
– Kanske kan jag få tillfälle att sjunga någonstans, antingen i ett gathörn eller i en församling … och be för människor.
I Aten finns också flera olika organisationer som jobbar med flyktingar. En av dem är Threads of Hope, som stöds av Evangeliska frikyrkan och som jobbar med att lära före detta prostituerade kvinnor att sy och på det sättet förse dem med ett alternativt sätt att försörja sig på.
– Vi har fått en del kontakuppgifter till olika människor där nere. Bland annat har vi haft mejlkontakt med Billy Hellmark och Glyfada Christian Center och har kommit överens om att ta kontakt då vi väl är där. Vi får väl ta det lite som det kommer, menar Linnea.
Glada över stödet
Familjen Sadak kommer att vara utsända av Finlands svenska baptistsamfund, men med stöd från Närpes baptistförsamling.
– Vi är jätteglada över det stödet, säger Linnea som konstaterar att det är en stor sak för en liten församling.
– De verkar också uppmuntrade av att vi åker ut, även om flera samtidigt är lite oroliga. Det märks att de bryr sig, konstaterar hon med värme.
De är tacksamma för allt stöd.
– Vi hade inte räknat med så här mycket stöd när vi först började planera. Men om Gud sänder, så försörjer han också. Det är något vi verkligen fått märka, säger Linnea.
Stöd kommer de att behöva, både bönestöd och ekonomiskt stöd. Huset här hemma kommer att stå tomt under tiden, så det blir en dubbel boendekostnad. Totalt räknar de med en budget på ca 12 500 euro, inklusive resor och uppehälle.
De planerar att sända ut nyhetsbrev vartefter. Vill man få tillgång till dem kan man anmäla sig till mejladressen familjensadak@gmail.com. Vill man stöda ekonomiskt kan man betala in till samfundets penninginsamlingskonto FI19 4958 0010 1478 52 (insamlingstillstånd RA 2020/1344 gäller i Finland, förutom Åland) och märka ”familjen Sadak”.
De åker iväg den 2 oktober. Avskedsgudstjänst hålls i Salem i Yttermark söndagen innan. Ingen returbiljett är bokad än, men någon gång kring nyår räknar de med att återvända.
• Peter Sjöblom
(Texten är en något förkortad version av den artikel som finns i den tryckta versionen av MST 5/2024)