Ekumenisk bönevecka 18-25 januari

Varje år firas 18-25 januari en bönevecka för kristen enhet. Den firas i många länder världen över. År 1908 föreslog Paul Watson just de här datumen eftersom de ligger mellan festdagarna för Petrus och Paulus och därför för många kristna har en symbolisk betydelse. De här datumen används framför allt av kristna på norra halvklotet. På södra halvklotet, där januari infaller under semestertider, väljer man ofta andra datum för böneveckan, till exempel runt pingst.

Varje år kallas vi finländare att fira två ekumeniska böndagar som republikens president uppmanar till. Den första infaller den 18 januari under Ekumeniska böneveckan för kristen enhet och den andra böndagen den 24 oktober under Ekumeniska ansvarsveckan.

I bönedagsplakatet 2025 konstaterar president Alexander Stubb bland annat:
Temat under årets bönevecka är uppmuntrande och ställer oss alla frågan: ”Tror du detta?” Det påminner oss om att tro i bästa fall kan vara en resurs som förenar och bygger broar mellan olika kulturer och människor. Vi kan ha olika åsikter, men vi kommer bäst överens om vi samtalar med varandra, om vi lyssnar och bygger upp förtroende.

Böneveckan är ett uttryck för kristen enhet. Även om vi som baptister sällan uppmärksammar festdagarna för Petrus och Paulus, så kan vi ändå frimodigt delta i böneveckan.

I år är det 1700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet hölls i Nicea nära Konstantinopel 325 e Kr. Det här uppmärksammas även i det material som sammanställts och finns tillgängligt både i tryckt form samt på Ekumeniska rådets hemsida.


Fader Vår den 18 januari kl 18

Sektionen för lokalekumenik vid Ekumeniska Rådet i Finland inbjuder alla församlingar och kristna att tillsammans be Herrens bön runtom i Finland den 18 januari kl 18, den dag som inleder en ekumeniska böneveckan.
Man föreslår att man ber enligt den ekumeniska ordalydelsen: 

Vår Fader, du som är i himlen. 
Låt ditt namn bli helgat. 
Låt ditt rike komma. 
Låt din vilja ske på jorden så som i himlen. 
Ge oss i dag det bröd vi behöver. 
Och förlåt oss våra skulder, 
liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. 
Och utsätt oss inte för prövning, 
utan rädda oss från det onda. 
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. 
Amen.

Lämna ett svar