Gudstjänst på barnens villkor
Genast man kommer in i baptistkyrkan i Vasa den här söndagen anar man att det inte är en riktigt vanlig gudstjänst på gång. Det igger liksom en speciell förväntan i luften. När man kommer in i kyrksalen märker man att det ser lite annorlunda ut än vanligt. Predikstolen är bortlyftad och framme i kyrkan ligger i stället en hel del rekvisita. Salen är pyntad med massor av hjärtan. Andelen barn är också påfallande stor. Dessutom springer det omkring några typer med konstiga kläder och hattar på huvudet. Får se vad det här blir . . .
Det är dags för barnvänlig gudstjänst.
I Vasa baptistförsamling har man ordnat med barnvänliga gudstjänster i ganska exakt ett år. Den första barnvänliga gudstjänsten ordnades på Vändagen i fjol. Det är en kreativ trio, bestående av Claire Stead, Sarah Åkerman och Maria Helsing, som varit huvudansvariga ända sedan starten. De tar i sin tur hjälp av andra enligt behov. Under våren har också Elias Kackur varit med men han var förhindrad denna gång.
”Du är älskad”
Det är Maria som leder samlingen idag i en utstyrsel som för tankarna till en cirkusdirektör. Sarah och Claire är också ganska speciellt klädda, något som får sin förklaring en bit in i samlingen.
Dagens tema är ”Du är älskad”. I ton med det inleds samlingen, efter ett välkommen, med sången ”Tänk att du är du”. Sångerna leds av Sofia Stenback vid flygeln.
Sedan följer en lek för att lite lätta upp stämningen. Lekledaren ger ett antal påståenden och så får personerna i salen resa sig när de tycker att påståendet gäller dem. Det kan vara till exempel ”jag går på dagis” eller ”jag är pensionär” och allt däremellan. Vid påståendet ”jag är här för första gången” är det glädjande nog också någon som reser sig.
Följande sång på temat proklamerar att ”Gud tycker om alla stora och Gud tycker om alla små”.
Sedan följer dagens predikan, som görs i form av ett drama: ”Sören och Nils och ett guldbrev från Gud”. Maria Helsing är dagens berättare.
Guldbrev från Gud
Sören och Nils är grannar, men annars är det inte mycket de har gemensamt. Nils är ordentligheten själv medan Sören är en riktig slarvpelle. Claire som Nils och Sarah som Sören lyckas både med klädsel och scenspråk göra kontrasterna tydliga.
En dag får de varsitt guldbrev. Det visar sig att avsändaren är Gud själv och han bjuder in dem att besöka honom på Alm-gatan 77 (!).
Nils reagerar förstås frimodigt och glatt. Det är klart att han, som är så duktig, ska få en inbjudan från Gud. Sören däremot verkar osäker på om han alls ska våga besöka Gud eftersom han inte är speciellt duktig på någonting.
De besöker Gud i tur och ordning. Elmer Helsing får denna gång ge röst åt Gud, som inte syns men bara hörs, medan församlingens pastor Lotta Blomberg är Guds kanslist som tar emot de besökande och lotsar dem vidare mot Gud.
Både Sören och Nils blir förvånade under sitt besök. De får båda höra att Gud älskar dem väldigt mycket, men Nils får för sin del veta att han kanske inte är så perfekt som han tror och att han har orsak att visa en hel del mer ödmjukhet. Sören, som visste med sig att han inte var speciellt duktig, får i stället mest uppmuntran. Den som läst sin bibel kan lätt dra paralleller till en av Jesu liknelser.
Efter dramat följer en sång och en lek och ännu en sång. Sedan får de som vill ballonger, knutna till olika figurer. En gemensam lunch avslutar dagen i kyrkan.
På barnens villkor
Under lunchen samtalar jag lite med de ansvariga och några till vid samma bord. De berättar att även om gudstjänst-besökarna kan vara allt från barn upp till 80-åringar, så sker allt i de här gudstjänsterna helt på barnens villkor.
– Barnen är en viktig del av församlingen och de måste få ta plats och synas och höras och de måste också få vara i centrum ibland. De har rätt att få evangeliet presenterat på ett sätt som de kan förstå, också inom församlingens huvudforum gudstjänsten. På det viset visar vi att de är värdefulla. Det är också viktigt att det känns roligt att komma till kyrkan alla tillsammans, säger Maria Helsing.
– Vi fick ganska fria händer när vi för ett år sedan började planera den här sortens gudstjänster. De riktlinjer vi fick av Lotta var att hon ville det skulle vara fest i kyrkan, berättar Sarah Åkerman.
Teman och helheter
Man försöker hitta teman som det går att skapa helheter kring. På hösten var det till exempel skördefest och bibeltexten man jobbade med då var den om vetekornen som sås ut.
– Det ska se lite annorlunda ut än vanligt när man kommer till kyrkan för de här samlingarna, så den gången hade vi pyntat salen med höstlöv.
På alla hjärtans dag var det förstås vänskap som var temat. Då dramatiserade man berättelsen om den barmhärtiga samariten.
Barnvänlig gudstjänst ordnas i Vasa baptistkyrka ungefär varannan månad. På hösten hann man med tre gånger inklusive julfesten.
Varannan månad ordnas det i stället något man kallar Church Fun Day, då man gör en utflykt någonstans, grillar och har lättsammare program.
– De här utflykterna är också ett bra sätt att knyta nya kontakter. Det är lätt att bjuda med någon till något sådant.
• Peter Sjöblom
Det här är en något förkortad version av den artikel som finns i MST 2/2024