Höstmöte i Betania

Höstmöte för Finlands svenska baptistsamfund och samtidigt även Finlands svenska baptistmission rf hölls lördagen den 16 november i Betaniakyrkan i Jakobstad med ungefär sextio ombud från nio samfundsförsamlingar samt Vörå frikyrkoförsamling som formellt inte hör till samfundet.

Lokalförsamlingens ordförande Anders Höglund hälsade de närvarande välkomna. Han berättade att församlingen är inne i en process av att hitta en ny pastor efter att församlingens mångåriga pastor Peter Sundqvist avslutat sin tjänst i maj i år. Man har inte bråttom utan låter saken ta sin tid, men hoppas kunna anställa en ny pastor våren 2025. Han konstaterade samtidigt att tiden utan egen pastor vitaliserat församlingen på det sätt att andra i församlingen trätt till och tagit ett större ansvar.

Höstmötet öppnades formellt av samfundsföreståndare Peter Sjöblom. Till mötesordförande valdes Bengt Lillvik, till sekreterare Harriet Sten och till protokolljusterare Ann-Lois Edström och Östen Willner.

Hälsningar till mötet mottogs av ett antal personer som var förhindrade, bland annat från Helsingfors som inte hade någon representant.

Plan och budget för 2025

Verksamhetsplanen och budgeten för 2025 hade sänts ut på förhand till församlingarna. Verksamhetsplanen genomgicks och godkändes med enbart en språklig justering på en punkt. Ekonomisekreterare Harriet Sten gjorde en överskådlig presentation av budgetens innehåll och den godkändes därefter utan ändringar. 

Det var förvånansvärt få frågor kring både plan och budget. Den enda egentliga frågan gällde den organisationsprocess som är på gång. Där gav Emma Westerlund från den utsedda arbetsgruppen en liten inblick i arbetet och i hur långt man hunnit i processen.

Att planen och budgeten gick igenom med så pass lite diskussion kan tolkas som att båda var välförberedda och genomarbetade och därför lätta att godkänna. Att budgeten dessutom slutade på noll hjälpte säkert till. En annan tolkning kunde vara att det råder en viss trötthet just nu och att engagemanget för det gemensam kanske inte är så stort. Låt oss hoppas att den förra tolkningen är närmare sanningen.

Val av styrelse

Bengt Lillvik omvaldes ännu ett år som samfundets ordförande. Det blir hans femte.

Svårare var det att få ordning på valen av styrelsemedlemmar. Styrelsemedlemmarna sitter tre år och varje år är det tre av de nio ordinarie medlemmarna samt en av de tre suppleanterna som är i tur att avgå. Denna gång var det Carolina Bjon, Tomas Knuts och Ida-Maria Björkqvist av de ordinarie samt Johan Muukkonen av suppleanterna som antingen skulle omväljas eller ersättas. Carolina Bjon hade redan för länge sedan meddelat att hon vill avgå. Även Tomas Knuts önskade avgå, så även suppleant Muukkonen. 

Det som nomineringskommittén uppfattat som ett ja för en kandidat, visade sig inte vara det och plötsligt saknades namn för posterna. Styrelsevalen ajournerades och frågan togs upp på nytt i slutet av mötet efter lunchen.

Då blev resultatet till slut att Anna Smeds och Emma Westerlund valdes som nya ordinarie styrelsemedlemmar, medan Ida-Maria Björkqvist omvaldes. Till ny suppleant valdes Markus Ede.

Valet av revisorer och verksamhetsgranskare var betydligt enklare och där blev det omval på alla poster. 

Ytterligare rapporter

Ett par ytterligare rapporter gavs också. 

Isabelle Ylä-Jääski berätta om den gångna sommaren på Humle och visade upp en kalender över maj-oktober som visade nästan full beläggning. På de egna lägen deltog sammanlagt ca 130 barn och ungdomar (deltagare och hjälpledare). Tack vare finansiering från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne (BMR) kunde dessutom 590 vistelsedygn bokas för organisationer som jobbar med utsatta barn. Uppskattningen var stor hos de som fick den möjligheten. Dessutom hyrdes lägerområdet ut, bland annat till tre bröllop, en förlovningsfest och ett stort scoutläger med 450 deltagare.

Planeringen av nästa sommars läger är på gång men datumen är inte slutligt fastställda ännu. 

Disponentteamet för Humle jobbar vidare, men Anders Wallin ger över disponentskapet som kommer att behöva lösa på nåt annat sätt.

Sture Nyholm informerade om aktuella missionsprojekt. Gällande skolprojektet i Torit i Sydsudan är planen att kunna fasa ut projektet inom fem år. Ett besök till Armenien planeras när den nya kyrkan i Avshar invigs i vår.

Harriet Sten informerade om de nya hyllningsadresserna som tryckts upp och kan beställas till församlingarna.

Hälsningar från Aten

Erik Bryskhe gav en mera detaljerad rapport från besöket i Aten, där EFK bland annat är med och stöder en syskola i Aten för kvinnor som varit prostituerade. Förutom utbildning i att sy får de även träffa psykolog och får krisbearbetning. Resultatet av deras arbete är strålande eftersom 70-80 % av kvinnorna där klarat av att undvika att återvända till prostitution. De siffrorna är väldigt goda jämfört med de allra flesta motsvarande insatser. Linnéa Sadak kommer att engagera sig en del i det arbetet under deras tid där. 

Erik visade några bilder från Aten, bland annat en från Victoriatorget, där Joy/Farag Sadak ofta finns. Man ställer ut några bord med schackspel och bjuder på kaffe. Det är ett utmärkt sätt att få kontakt med människor. Enligt Erik är Joy absolut rätt man på rätt plats i det arbetet och lyckas ofta komma in på samtal om tro. Han och hans grupp får ofta be för människor, för olika problem men också till frälsning. De bjuder också in till en nystartad Alphagrupp.

• Peter Sjöblom

(En längre version av artikeln finns i den tryckta versionen av tidningen)

Lämna ett svar