Vårmötet i Hirvlax riktade
blicken både bakåt och framåt
Samfundets vårmöte hölls i baptistkyrkan i Hirvlax lördagen den 20 april. Vårmötet gästades av Ingemar Forss, missionsdirektor i Evangeliska frikyrkan. Efter en gemensam sång och en välkomsthälsning från lokalförsamlingen höll Forss en inledning där han uppmuntrande beskrev Guds rike och den växtkraft som finns i det och där också vi får vara en del.
Stor EFK-vision
EFK:s vision är ”Växande församlingar förmedlar hela evangeliet till hela människan över hela världen” och Ingemar konstaterade att det är en ganska stor och omfattande vision.
– Verkligheten är svår och talar ett annat språk. Men Gud har satt oss mitt i detta. Ni är jordens salt, sa Jesus. Vi får ta oss an det stora uppdraget och förtrösta på att vi har en Gud som känner oss och vet vilken bräcklighet vi står i när vi ska utföra uppdraget.
Jesus beskriver Guds rike på tre sätt: som ett frö som sätts i jorden, som ett senapskorn som är minst av alla korn men blir stort när det växer upp, och som en surdeg.
De här tre bilderna säger oss något om uppdraget idag:
• Guds rike börjar i det lilla
• det har en inneboende växtkraft
• fullheten finns där från början, fröet har allting i sig och destinationen är bestämd från början
• det är känsliga processer där det krävs sol och värme och någon som håller bort ogräs och ohyra; plantan måste vårdas för att växten ska ske, och brödet behöver värme och tid.
• Guds rike kommer att segra och bli det som det är programmerat att vara.
Vi får vara försäkrade om att det finns kraft i det vi som enskilda eller församlingar sår, men vi behöver tålamod.
– Håll ut! Det är till och med sannolikt att det tar tid, men visionen kommer att bli verklighet. Gud kommer att upprätta världen och han kommer att använda sin församling till det. Samtidigt känner han oss och vet att vi bara är människor.
Drygt 50 ombud
Efter Ingemar Forss inledning körde själva vårmötet igång med Bengt Lillvik som ordförande. Antal närvarande, befullmäktigade ombud var 52 från 11 församlingar. Parallellt med samfundets vårmöte hölls även baptistmissionen rf:s möte och där var 12 församlingar representerade av 54 ombud.
Verksamhetsberättelsen genomgicks och ekonomisekreterare Harriet Sten presenterade en översikt över bokslutet. Extern finansiering står för ungefär en tredjedel av intäkterna och ungefär en tredjedel kommer från församlingarna.
Personalkostnaderna har stigit från 104 650 euro till 151 874 euro jämfört med i fjol, vilket beror på anställningarna i norra distriktet där samfundet är formell arbetsgivare.
Bokslutet för 2023 uppvisar ett underskott på 2 990,90 euro efter avskrivningar och resultatregleringar. Före avskrivningar och resultatregleringar är resultatet av verksamheten 16 552,54 euro.
Info av olika slag
Därefter följde olika slag av information. Bland annat informerade Ingemar Forss om Evangeliska frikyrkan och Sture Nyholm, ordförande i missionskommittén, om samfundets internationella mission där huvudprojektet fortsättningsvis är skolan i Torit, Sydsudan, där samfundet nu varit involverat i 15 års tid.
Isabelle Spiby, verksamhetsledare på Humle, informerade om att barn- och ungdomsutskottet (BU) har ordnat en hjälpledarskolning för årets hjälpledare. Sommaren på Humle är nästan fullbokad. Av de tjugo veckorna mellan vår- och hösttalko är bara tre helger lediga.
Anders Wallin, disponent för Humle, berättade att en ny gräsklippare är inköpt. Kiosken ska i sommar flyttas tillbaka till gamla platsen och caféet får därmed vara enbart ett café. Den längsta vandringsleden på 3 km ska märkas upp. Mycket blev gjort på talkolägret i fjol, årets talkoläger ordnas 7-9.6.
Beni Edström berättade om läget för cabins, de nya stugorna på Humle som förhoppningsvis kan invigas under talkolägret.
• Peter Sjöblom
En betydligt längre rapport från vårmötet finns i den tryckta versionen av MST 2/2024